Wat is het verschil tussen saus en behangklaar stuken?
Beide zijn vormen van wandafwerking die als resultaat hebben dat ze gesaust of behangen kunnen worden.
- Sausklaar (ook wel wit pleisterwerk genoemd): De muur is, nadat deze afgewerkt, is klaar om gesaust te worden. De wand is egaal, vlak en vrij van oneffenheden.
- Behangklaar (ook wel blauw pleisterwerk genoemd): Deze afwerking is iets minder vlak dan wanneer het sausklaar wordt afgeleverd. Wanneer de wanden behangklaar zijn houdt dit in dat deze geschikt zijn om over heen te behangen en niet om over heen te schilderen.
Sausklaar is vaak iets duurder dan behangklaar stucen omdat het door de stukadoor spiegelglad (geschuurd) wordt gemaakt en dat kost meer tijd en moeite.
Welk stukwerk is waterdicht?
Waterdicht stukwerk is bij uitstek geschikt voor uw badkamer, keuken en zelfs buitenshuis. Wij onderscheiden verschillende soorten stukwerk die op dit moment het vaakst toegepast worden:
- Geschilderde afwerking (verfspuiten) en eventueel nadien afgewerkt met een 2 componenten blanke lak.
- Tadelakt - Luxueus en traditioneel Marokkaans stukwerk. Tadelakt zorgt voor een authentieke en warme uitstraling.
- Beton Ciré - Het is slijtvast, hygiënisch en duurzaam. Beton Ciré wordt daarom steeds vaker gebruikt in keukens en badkamers.
Maakt een stukadoor rommel?
De stukwerkzaamheden van een stukadoor kunnen tot de nodige rommel leiden in uw huis. Hierover kunt u goede afspraken maken met uw stukadoor. Een verbouwing in uw huis zorgt altijd voor overlast en rommel. Er moeten meubels verplaatst worden, schilderijen verwijderd worden, stopcontacten loshalen, werklui lopen in en uit door uw huis.
Stukadoors maken gebruik van verschillende gereedschappen en materialen zoals voorstijkmiddel, gips, water en het gekozen stukwerk. Voordat er gestukt kan worden, wordt eerst het gips met water gemengd. Dit kan voor de nodige rommel zorgen.
Hoe proberen de stukadoors de overlast zoveel mogelijk te beperken?
Stukadoors werken professioneel en netjes om de overlast voor u in huis te beperken. De vloer wordt voorzien van afdekfolie, stucfolie of stukloper. Dit is geplastificeerd papier/karton dat gebruikt wordt ter bescherming van de vloer tijdens stuk- schilder en verbouwingswerkzaamheden in huis.
Mocht een stukloper niet alles beschermen zal het verder waar nodig is afgeplakt worden door de stukadoor. Aan het einde van een werkdag zal de stukadoor alles netjes achterlaten zodat er normaal van de avond genoten kan worden.
Zelf helpen de rommel te beperken
Een stukadoor heeft voldoende ruimte nodig om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Hiervoor zult u meubels moeten verplaatsen. Voldoende ruimte voor de stukadoor zorgt ook voor enkele andere voordelen, zo kunnen alle benodigde materialen in dezelfde ruimte komen te staan en kan de stukadoor voor betere bescherming van de ondergronden zorgen.
Wij adviseren u om met uw stukadoor te bespreken welke voorzorgsmaatregelen het beste getroffen kan worden in uw woning. U kunt ook uw met uw stukadoor bespreken hoe de rommel zal zijn en hoe dit aangepakt zal worden. Hierdoor wordt de overlast zo klein mogelijk en kunt u genieten van een schoon eindresultaat.