Gevelisolatie
Tegenwoordig worden steeds meer huizen en kantoorpanden voorzien we van een buitengevelisolatiesysteem. De isolatieplaten worden op een bestaande gevel of binnenspouwblad aangebracht, afhankelijk van de situatie (bestaand of nieuwbouw). Buitengevelisolatie heeft een functionele én een decoratieve redenen:
Het energieverbruik flink terugbrengen. Het is de beste manier om een nieuw of bestaand pand te isoleren tegen kou en warmte. De praktijk bewijst het: buitengevelisolatie is de beste manier van warmteisolatie. Het isoleren van de buitengevel kan zodanig gebeuren dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan. Tegelijkertijd gaan de energiekosten flink naar beneden. Geïsoleerde buitenmuren zorgen dat warmte niet naar buiten wordt afgegeven: de warmte blijft binnen en zorgt dat de wanden warm worden.
Het renoveren of opknappen van een pand. Scheuren, oud of slecht voegwerk en verschillen tussen oud en nieuw metselwerk worden weggewerkt achter het buitengevelisolatiesysteem. Hierdoor kan men een woonblok of een complete straat of wijk een compleet nieuwe uitstraling geven.
Gevelisolatie met of zonder een sierpleister afwerking wordt steeds vaker voorzien van een vuilwerende texlaag. Niet geschilderd onbeschermd pleisterwerk zal na verloop van jaren vervuiling en mogelijk ook algengroei vertonen. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van vele factoren zoals het type pleister, de kleur, luchtvervuiling van aangrenzende drukke straat, omliggende beplanting etc. Gemiddeld dient onderhoud plaats te vinden in 6 tot 8 jaar.
Wanneer direct na het aanbrengen van de sierpleister een texlaag wordt aangebracht, zal de toekomstige onderhoudscyclus verschuiven naar 12 tot 14 jaar.
Bovendien is het grootste voordeel dat door de texlaag het vuil niet meer aan de gevel kan hechten. Bij een regenbui nemen de regendruppels de losse vuildeeltjes mee waardoor de gevel schoon blijft. Er is ook een mogelijkheid van steenstrips in diverse kleuren, soorten en maten op gevelisolatieplaten!